Cum alegem si gatim vinetele?

Imi place la nebunie salata de vinete, in special cea simpla cu ceapa si ulei. Pe viitor voi posta si reteta. Azi insa ma voi ocupa de alt aspect, si anume, alegerea vinetelor la piata sau la supermarket sau pentru cei mai norocosi, direct din gradina. Mereu cand e vorba sa cumpar vinete ma intreb oare cum sa le aleg…azi am decis sa ma informez mai mult si iata ce am gasit:

Vinetele sunt proaspete daca au coditele verzi. Cele care incep sa se usuce sau au deja o culoare maronie au fost culese de mai mult timp si nu vor fi asa de bune. Sunt foarte multe soiuri de vinete. Cele mai raspandite sunt cele mov inchis. Mai exista si soiuri albe, mov deschis sau cu dungi albe si mov. Indiferent ce sortiment alegi ai gija ca legumele sa fie ferme si cu coaja lucioasa.

Cele mari nu sunt neaparat mai bune. Cu cat sunt mai mari vinetele au mai multe seminte, iar daca vrei sa le coci atunci va trebui sa le acorzi mult mai mult timp.

Tot pentru a evita vinetele cu seminte multe mai poti face un lucru. Uita-te la capatele vinetelor. Cele care au o urma circulara si nu foarte adanca nu contin atat de multe seminte ca si cele care au la capat o urma ovala si mai adanca.

Nu cumpara vinete care sunt lovite sau au coaja perforata. Acestea se pot strica foarte repede, daca nu cumva au si inceput sa se strice.

 Dupa ce ati cumparat vinetele, este ideal sa le si pregatiti. Sunt mult mai gustoase cat sunt proaspete. Puteti totusi sa le tineti la rece cateva zile si abia apoi sa le gatiti.

Cand le gatiti este foarte important sa urmati cateva reguli stricte. Nu le taiati decat chiar inainte de a le gati pentru ca se oxideaza si vor capata o culoare maronie destul de urata.

Bunicile noastre ne-au invatat ca e bine sa le feliem si sa le lasam cu sare un timp, inainte de a le gati, pentru a elimina din amareala. Vinetele de astazi nu mai au acest gust asa ca nu e nevoie sa faceti aceasta operatiune. Totusi daca vreti sa le prajiti atunci e bine sa le sarati, pentru ca astfel nu vor absorbi ulei. Nu folositi instrumente din aluminiu, pentru ca acestea se vor oxida…de fapt e mai bine sa evitati orice fel de instrumente din metal atunci cand gatiti vinetele. Cele mai populare retete cu vinete sunt: salata de vinete, musacaua greceasca sau  ratatouille provensal. Si obisnuita salata de vinete o puteti combina cu mirodenii orientale si tahini pentru a obtine un delicios baba ghanoush.

Vanata este o leguma extraordinara nu doar pentru ca e gustoasa si poate fi pregatita intr-o multime de feluri, dar si pentru proprietatile sale si efectele sale asupa organismului. Consumul sucului de vinete spre exemplu ajuta la reducerea colesterolului si ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine.

Asadar, acum spor la cumparat si la gatit vinete!

Sursa: Culinar.ro

1 Comment (+add yours?)

  1. Ioana
    Mar 30, 2012 @ 16:06:18

    tre sa facem tot posibilul sa mancam cat mai multe legume..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

toateBlogurile.ro
sustin blogosfera feminina
Blog
Womens Interest Blogs - BlogCatalog Blog Directory
Earth Hour - Proudly Committed
%d bloggers like this: